torsdag 30. september 2010

På flyttefot - hvordan i allverden finner vi dem?

Slektsforskerdagen 2010 har tema "På flyttefot". Det er ikke helt enkelt å finne slekta når den ikke holdt seg i ro. Særlig må jeg si at jentene kan sette et par grå hår i hodet på en stakkars slektsforsker!

Jeg skrev en artikkel i DISputten (DIS-Oslo/Akershus' medlemsblad) for noen år siden. Om Svigermor Ellens forsvunne tante Gjertine. Det var altså ingen som hadde hørt om damen, og jeg visste bare at hun var født og levde i 1900. (Svigermor Ellen døde før jeg egentlig kunne begynne å kalle henne svigermor).

Kirkebok, Nordland fylke, Hol i Buksnes, Ministerialbok nr. 882A01 (1886-1898): fol. 50 - jentefødsel nr. 5:

Vi begynner med begynnelsen. Johanne Gjertine ble født på Ure i Hol 2. november 1892 av foreldrene Johan Greger Johansen og Gjertine Pauline Torgersdatter. Folketellinga for 1900 forteller at familien da fremdeles bodde på Ure, og de hadde fått en datter til, nemlig Sigrid Gurine Olette Johansen (tok senere etternavnet Greger) Sigrid er altså min svigermors mor.

Sigrid har jeg fulgt helt til graven, hun flyttet sørover, ble gift i 1919 med Johannes Thorseng, og fikk tre vakre jenter (deriblant min svigermor), levde et langt liv, har mange etterkommere, og ble begravet på Vestre Gravlund i Oslo i 1981.

Men, søsteren Gjertine har altså vært et mysterium. De eldste i familien har knapt hørt om henne, og langt mindre visst noe om henne! Rykter om Kina, misjonærer og en bok. Ingenting av dette lot seg finne. Så da ble detektiv-gnisten tent i meg, og jeg startet jakten. Men de første årene var den resultatløs. Jeg hadde jo ingen anelse om hun ble gift, om hun flyttet på seg eller om hun døde ung. Jeg lette og lette. Til DIS-Norges gravminner kom på nett!

Dette er nemlig en utmerket måte å finne kvinner på, som gjerne byttet navn når de inngikk ekteskap. I hvertfall om de har et navn det er mulig å gjenkjenne. En dag jeg satt og lette litt tilfeldig fant jeg dette:

Jeg søkte altså etter:
Født år = 1892
Født dato = 0211
Fornavn inneholder: erti (de bokstavene var jeg rimelig sikker på)

Så fikk jeg altså opp en Gjertine Klaussen, som var begravet i Stamnes, Vaksdal. Uten at dette egentlig sa meg stort. Så jeg kikket videre på DIS-Norges eminente sider: Genress  - der kan  man søke etter kommuner! Men - jeg visste jo ikke hvor denne Stamnes og Vaksdal var så jeg måtte få litt hjelp.


Og under Vaksdal fant jeg noe veldig interessant...

Jeg åpnet denne databasen, søkte kjapt på "fornavn inneheld" ertine - og se hva jeg fant! Dette var mer enn jeg håpet på - etter år med leting. Her fant jeg nemlig også svigermors bestemor, som jeg heller ikke hadde funnet ut hvor havnet, men en del av kirkebøkene for Buksnes er tapt pga brann, så jeg tenkte ikke videre over det. Men, hun flyttet altså til datter og svigersønn.
Så - Gjertine giftet seg altså med en Konrad Klausen, flyttet til Stamnes. Jeg sjekket videre på Genress, og fant at det var gitt ut en bygdebok for områdeet. Vaksdal bygdebok, band 3 - Gards- og ættesoge - Stamnes Sokn. På Deichman med meg, og der fant jeg familien, med barn og bosteder og alt jeg trengte av informasjon. Konrad Klausen var også nordfra, han var fra Borge, og jeg har selvsagt kartlagt han også.

Svigermor hadde tre fettere, men jeg vet jo ikke om hun kjente til dette eller ikke, jeg ble jo dessverre aldri kjent med Svigermor Ellen. Vi får se etter hvert om mannen i huset er interessert i sine firmenninger, men foreløpig ser han bare på meg med et litt spørrende blikk.....

Dette viser altså at DIS-Norges gravminner, Genealogiske ressurser og dataregisstrert materiale sammen kan hjelpe oss å finne umulige slektninger som har flyttet på seg og byttet navn!

1 kommentar:

Synnove sa...

Din mann må da vite hva Du driver med etter så mange år eller er det bare kinesisk som gjelder hos ham?